Väckaren i nöden


Det är mörkt om morgnarna. Det blir mörkt igen tidigt på eftermiddagarna, vissa dagar är det till och med mörkt på lunchen. Och än går vi mot mörkare tider … Som redaktionens troligtvis morgontröttaste medlem har jag det med andra ord lite tufft just nu. Efter en kopp kaffe och cykeltur till jobbet blir jag rätt pigg, men det är just det här med att vakna – och sedan stiga upp – som kan vara svårt att få till.

Annons

Som tur är finns det hjälpmedel att ta till. Jag har testat det mesta: bli väckt av favoritlåten (för mysigt), bli väckt av en gammaldags kläppklocka med fruktansvärt starkt rrrrrring (kudden åkte automatiskt över huvudet), bli väckt av klocka med tillhörande armband som känner av rörelsemönster och börjar pipa när man är som mest lättväckt (funkade fint tills jag kom på att man kunde fuska), och en hemsk app som gjorde att mobilen tjöt tills jag räknat ut flera jobbiga mattetal (inte alls bra för humöret).

Men det som för mig underlättat uppstigningen mest är faktiskt väckarklockan som fejkar en mysig soluppgång och sedan vänligt men bestämt börjar plinga när hela rummet är superljust – en så kallad Wake Up Light alltså. Jag säger inte att jag studsar upp, eller ”vaknar med ljuset” som man tydligen ska kunna göra, men det hela blir i alla fall lite mindre jobbigt.

Vad funkar för er andra tröttmössor där ute? För jag är väl inte ensam? Dela gärna med er om ni har några knep. En gullig hund som hoppar upp i sängen med koppel i mun kanske skulle vara uppiggande? Eller är bästa lösningen en sån här propellerklocka som man enligt denna fantastiska film måste jaga kors och tvärs över halva stan för att få tyst på?

/Hanna
Laddar