Sverige under tre sekler

Förra veckan skrev jag om en utställning på Royal College of Art i London som firar sitt 175 års jubileum. För oss som inte kommer iväg på detta utan bara kan ta oss dit busskortet/benen tar oss (alternativt är på besök i Stockholm) har jag nu ett annat högintressant och mysigt tips för den som har lite tid över nu i mellandagarna och vill strosa runt på ett museum i några timmar. På Nordiska Museet finns det en utställning som heter Möblerade rum, där man kan se möbelparader, och som namnet antyder, små möblerade rum ända från 1870 till 2000.

Annons


Möbelparad, från ett svartvitt skåp anno 1906 till vänster, till en fanerad stol längst till höger från 1929. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.


Del av ett vardagsrum eller finrum från 1939. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

För de flesta utav oss finns det ett stort intresse av att veta sitt ursprung. Dels för att förstå sina föräldrar och mor- och farföräldrars uppväxt mer än vad man har fått berättat för sig, men också för att förstå sin samtid och varför vi i Sverige lever och har levt som vi gör. Gå och se denna utställning, även om du själv var med på 60-talet eller inte, eller om du känner igen det där lilla sidobordet från farmor och farfars matsal, som säkert är från förra sekelskiftet, eller inte. Alla drar vi olika paralleller och liknelser, och det härligaste är att oavsett vad du får för känslor när du besöker utställningen så vågar jag lova att du kommer gå därifrån med åtminstone en ny tanke eller reflektion.

Utställningen pågår tillsvidare.

/Felicia
Laddar