Svante – anno 1972


Året är 1972 – på bilden ser du en nyinflyttad 18-åring i sitt första riktigt egna hem i Kiruna. Jag har efter en 2-årig dekoratörsutbildning i Skellefteå fått mitt första jobb – dekoratör på varuhuset Domus i Kiruna – och jag är lycklig!

Annons

Redan här kan också ett visst inredningsintresse anas, eller hur?

Titta bara på den egensnickrade hyllan med konsoler och den lika egensnickrade fåtöljen, efter en beskrivning från veckotidningen Femina, med dyna i ett noga utvalt tyg.

Längst till vänster anas ett draperi i ett av mig älskat tryck – vita kaniner på röd botten. Mönstret ritades för KF:s möbelvaruhus på 70-talet och om jag minns rätt är det Inez Svensson som ligger bakom kaninerna. Bakom draperiet döljer sig ett bulligt kylskåp som jag, till hyresvärdens förskräckelse, målat knallrött med högblank lackfärg …

Siffrorna, idag skulle det nog ha varit bokstäver, som är grupperade runt spegeln i ett ”intrikat” mönster är handmålade med likadan högblank, röd lackfärg på matt, vitt papper. Se där, redan en layoutare, innan jag ens hade en aning om att ett sådant yrke existerade.

Har så här i efterhand insett att jag ”stajlade” mitt hem innan begreppet uppfanns …

… och sedan gick det ju som det gick 😉

/Svante

P.S. Jeansen, där varje ben har en fotvidd som närmast kan jämföras med en vid kjol, heter TT och kommer från Gul&Blå – det absolut hipppaste som fanns!

 
Laddar