Stilinspiration: Americana på film

asingleman
Jag vet inte hur det är med er, men jag får mycket inrednings- och modeinspiration från filmer och böcker. Ofta är det vackert inredda miljöer, men det kan lika gärna vara scenerier eller kläder eller referenser till olika historiska epoker, stilar eller (sub)kulturer. När jag tänker efter behöver det inte ens vara bilder, det kan handla om sådant som hur folk är.
Inspirationseffekten blir naturligtvis som starkast om man inte är beredd, om vad-det-nu-är liksom bara smyger sig på en och man förstår att nu har någonting hänt. Men bara för att hjälpa er komma igång och eftersom det är söndag så kommer här ett par tips. (Hoppas på några i retur.)

Annons

Anders

Ovan en bild från modeskaparen Tom Fords debutfilm A Single Man (2009), baserad på Christopher Isherwoods roman från 1964. Colin Firths elegante professor irrar bedövad av sorg omkring i ett bedövande vackert Los Angeles någon gång på 1960-talet.

ray
Mer klassisk amerikanskt mid-centurystil får man i filmen Ray (2004) där en porträttlik Jamie Foxx gestaltar artisten Ray Charles liv och karriär.
Laddar