Samtida på Nutida

204 Lagombra
Som Svante berättade i sitt förra inlägg pågår just nu visningen av auktionen Nutida på Stockholms Auktionsverk. Auktionshusen har hållit ”nutida” eller ”contemporary” auktioner i några år, men om konsten ofta varit just samtida är det mer sällan man har kunnat se samtidsdesign på de här visningarna.

Annons

Därför är det roligt att se Stockholms Auktionsverks satsning på svensk samtidsdesign på gränsen mot konst och konsthantverk. Titta bara på Anders ”Lagombra” Jakobsens 2,5 meter höga Floor Lamp från förra året här ovanför. ”Lagombra” kallar sig själv ofta radikalslöjdare och arbetar med material som är ovanliga inom slöjden. Bland annat har han ägnat sig mycket åt att omforma massproducerade produkter från Ikea till konsföremål.
215_1 folkform
Även duon Folkform (Anna Holmquist och Chandra Ahlsell) är representerade på Nutida, bland annat med nattduksborden Masonite Memorian, formgivna för Svenskt Tenn år 2011. Folkform har en särskild kärlek till materialet masonit och i dessa bord har de satt ihop masonit från 1929 och 2011, då tillverkningen lades ner i fabriken i Rundvik. Ett litet industriminne och en möbel i ett, alltså.
207 uglycute
Gruppen Uglycute (Andreas Nobel, Fredrik Stenberg, Markus Degerman och Jonas Nobel) har arbetat tillsammans sedan 1999 och använder ofta material som plywood och spånskivor i sina föremål. På Nutida finns flera av deras möbler, bland annat denna Colorcube i handkolorerad plywood.
Det här är bara ett urval av vad som visas på Stockholms Auktionsverk just nu, så passa på att gå dit. Visningen pågår t o m den 11 november.
/Karin
Laddar