Sammanhang


Jag älskar sammanhang!

Sammanhang som de som Emma berättar om i sitt inlägg ”Made in Kvidinge” tidigare idag.

Den kyrka som som nämns, S:t Petri kyrka i Klippan, är en av de två kyrkor som Sigurd Lewerentz, en av få svenska arkitekter med riktig stjärnstatus, ritade i slutet av 50- och början av 60-talet.

Annons

Den andra – Markuskyrkan – ligger i den stockholmska söderförorten Björkhagen och bara ett stenkast från tunnelbanestationen.

Kyrkan är ett arkitektoniskt mästerverk och så långt från ett traditionellt kyrkorum det bara går att komma – ändå så självklart som just kyrkorum. Banbrytande och tidlös arkitektur när den fungerar som bäst. Vid varje nytt besök hittar jag nya finurligheter som gör mig glad och inspirerad!

Är det inte precis så ett kyrkorum ska fungera?

Markuskyrkan – en av mina favoritplatser i Stockholm som tack vare inlägget av Emma – som jag jobbar med, Kvidinge, Klippan, S:t Petri, Mats Theselius, Källemo och stolen Hommage á Sigurd Lewerentz får ännu ett sammanhang 😉

/Svante


Likadant tegel har använts både exteriört och interiört – det skapar en unik helhet.


… ett svävande kors.


Längst fram på långväggen, till höger om altaret och bakom predikstolen, anas de fönster som går ända ner till golvet och ”tar in” björkskogen till altaret  – unikt.


Att en ”vanlig” tegelvägg kan muras på ett sådant sätt att den blir en konstnärlig utsmyckning i sig själv säger något om Sigurd Lewerentz storhet som arkitekt.

 
Laddar