Sammanhang

vapen
Vi var en grupp journalister från Stockholm på studiebesök på Byarums Bruk i Vaggeryd – kunnigt och spirituellt guidade av den då nytillträdda och sällsynt trevliga vd:n Joel Enhörning. Som vanligt kunde undertecknad inte hålla sig i styr utan förirrade sig från det övriga sällskapet och började rota i gamla lager …

Annons

Nåväl, jag motades in i flocken, men innan dess hittade jag en av de här sagolika lanskapssköldarna, tillverkade någon gång på 50–60-talet här på Byarums Bruk.

Kolla bara på det helt oemotståndliga formspråket på Mälardrottningens näsa eller den norrbottniska jägarens och renens fötter/klövar!!!

Joel såg att jag blev förälskad och förhörde sig lite försynt om mig och min familjs härkomst – varför undrade jag då – sedan tänkte jag inte mer på det.

Någon vecka senare låg ett tjockt vadderat kuvert i brevlådan och jag packade lycksaligt leende upp tre landskapssköldar.

Dalarna för min sambo, Norrbotten för mig själv, och däremellan, vår egen Mälardrottning som med fullständig självklarhet säger – e’ re’?, istället för – är det?

Sköldar som varje dag möter oss själva och våra gäster och redan är en omistlig del av mitt liv – ett sammanhang.

/Svante

Nedan en bildhyllning till min favorit Signe Persson-Melin – Sveriges mest begåvade samtida formgivare och hennes kärl – Gråsippa, i sandgjuten återvunnen aluminium, tillverkade på just Byarums Bruk. Jag får en skönhetsupplevelse av ett sådant slag att jag – om det nu hade varit möjligt – går ner i spagat!!!
sippa3
sippa2
sippa1
Bilder av Synnöve Mork och Per Ranung – så där som bara dom kan få till det!

 
Laddar