Presentpanik hejdå!


Nu närmar sig den stora kalassäsongen med studentfester, bröllop och andra festligheter. Roligt, härligt, men ibland också ångestframkallande. För vad ska man ge? Till brudparet som redan har allt, till kusinen som inte släpper en onödig pryl över dörren eller kompisen som man vill visa personlig uppskattning?

Annons

Så här tänker jag. Att få en gåva man egentligen varken gillar eller behöver känns bara betungande och onödigt så jag brukar skippa att köpa kläder eller inredningsprylar om jag inte är säker på att mottagaren kommer att vilja ha dem. Istället försöker jag tänka ut något som hen verkligen tycker om eller skulle må bra av att göra. Kanske en lyxig hotellövernattning på hemmaplan, ett spabesök eller presentkort på en kväll med barnvakt och bio.

En annan typ av present som kan bli väldigt personlig och ofta går att fixa på liten budget är det här med kit. Att sätta ihop lite olika saker med ett tema, till exempel nödvändigheter på bröllopsresan, sånt som behövs för att börja odla på balkongen eller en burk surdeg med recept och tillhörande ingredienser. Perfekt till personer som behöver en spark i rumpan för att få tummen ur med sina projekt. Och om man själv också råkar vara av det latare slaget finns det såklart en uppsjö av ”färdiga” kit för exempelvis ölbryggning, broderi av telefonskal och egna skönhetsprodukter att beställa.

Som gå bort-present är det ett säkert kort att satsa på något vardagslyxigt som med största sannolikhet går åt. Som en fin olivolja, gott kaffe eller ett välgörande doftljus. En av mina favoriter när det gäller det sistnämnda, massageljus från Klinta, har precis kommit in i Rädda Barnens nätbutik Design för barns rättigheter. Den butiken är för övrigt en riktig guldgruva för den som söker fina grejer och samtidigt vill göra en god gärning, här finns allt från handgjorda mjukisdjur till miniväxthuset Gro som Svante hyllade förra helgen.

Nu borde jag verkligen sluta innan det här inlägget blir ännu längre, men jag har fått upp flåset och måste bara skriva en liten idé till. Istället för snittblommor, varför inte komma med skott från en krukväxt du kanske ändå har hemma? Sätt den i en fin loppiskopp, konservburk, glasflaska eller vad du nu hittar i gömmorna.

Okej, nu får det faktiskt vara nog, jag förstår. Vill bara avrunda med en undran: Vilken är den bästa present du fått, och vad var det med den som gjorde dig så glad?

/Hanna

PS. Bilden ovan visar delar av vårkollektionen ur Rädda Barnens designbutik, foto Pål Allan.




Laddar