Om originaldesign


Något som ligger mig varmt om hjärtat är originaldesign. Jag har en djup respekt för formgivares arbete och kunnande och det engagemang som seriösa företag lägger ner på att ta fram originella, vackra och funktionella produkter. Eftersom vi befinner oss i ett ständigt flöde av nya föremål tror jag att det är viktigt att då och då stanna upp och tänka på allt det arbete som ligger bakom även ganska små och synbart enkla föremål.

Annons

Lika mycket som jag älskar och uppskattar originalen, lika upprörd blir jag över kopiorna. De är ju inte bara själva utseendet, utan allt det engagemang och den kunskap som formgivaren och ursprungstillverkaren tillsammans har laddat föremålet med.

Så här i adventstid vill jag gärna påminna om en av de mest uppmärksammade upphovsrättstvisterna inom designområdet i Sverige, den om den originella och nytänkande elljusstaken Elflugan. Det började 1994 när formgivarna Marie Lundgren-Carlgren och Kina Strandberg gjorde den allra fösta skissen till Elflugan på en servett. Tre års produktutveckling senare lanserade deras eget företag Smak Design elljusstaken som fick sitt namn eftersom de små lamporna i mörkret påminner om en svärm med eldflugor. Ljusstaken blev omedelbart en succé, men redan samma år började ett par företag kopiera den och sälja den betydligt billigare.

Marie Lundgren-Carlgren och Kina Strandberg inledde en process som kom att vara i nästan tio år och kostade dem mycket tid, pengar och energi. Först år 2006 tilldömdes de två miljoner i skadestånd från ett av kopieringsföretagen. Läs gärna hela historien på Patent- och Registreringsverkets hemsida och titta på originalet hos Smak Design.


Originalet: Elflugan av Marie Lundgren-Carlgren och Kina Strandberg lanserades år 1997.

/Karin
Laddar