Nytt och gammalt i Köpenhamn


Var i Köpenhamn över dagen igår och tittade på höstnyheter från flera olika danska inredningsföretag, bland annat i Ege Tæppers kontor i Christianshavn, i den före detta lagerbyggnaden innanför de vita husbåtarna. Slås varenda gång av hur vackert Köpenhamn är, hur mycket äldre bebyggelse från 1600- och 1700-talet som överlevt och upprustats.
Just Christianshavn har hotats av rivning och sanering i flera omgångar. Men nu, berättar Peter Wang Hansen på Ege, har företaget många av sina arkitektkunder boende i samma kvarter. Man kan bara hoppas att åtminstone delar av det svenska miljonprogrammet också får chansen att stå kvar och bli upprustat istället för att rivas, nu när det börjar bli slitet. Det är bra med blandningar av gammalt och nytt.

Annons


Ett bra exempel på det är Montanas butik i centrala Köpenhamn, där den välbevarade äldre arkitekturen blir en effektfull kontrast mot de färgstarka men skulpturalt avskalade Montanamodulerna. Missa inte den här underbart labyrintiska butiken om ni är i närheten, Bredgade 24.


En annan alldeles nyöppnad butik som absolut inte får missas ligger i princip mitt emot Montana, på Bredgade 21. Fina saker och mycket hantverkskänsla i butiken. Någon som vågar sig på en gissning?

/Anders
Laddar