Naturligt tips

Upplevelsen av natur, hav, arkitektur och konst , allt på en och samma gång, låter inte det fantastiskt? Det går att förverkliga. Besök Artipelag – en konsthall och mötesplats som ligger fantastiskt vackert på en höjd i Stockholms skärgård, bara 20 minuter från city, på Hålludden vid Baggensfjärden i Värmdö. Idéskapare och ägare är Björn Jakobson, som också grundat det kända företaget BabyBjörn. Arkitekten heter Johan Nyrén, och har verkligen lyckats skapa en naturnära byggnad mitt bland tallar, klippor och närhet till vattnet.

Annons

Man kan ta sig dit med buss, bil eller båt. Själv tog jag mig dit med båt, vilket rekommenderas varmt. Båten M/S Enköping, Strömma Kanalbolagets äldsta fartyg (byggd redan 1868), går genom smala passager genom Skurusundet och Baggenstäket …
… och med en fika i  handen kan man skåda husbyggen, både gamla och nya, mer eller mindre attraktiva. Båtresan tar ca en och en halv timme, och går nu endast på helgerna fram till den 16 juni.
Byggnaden på drygt 10.000 kvm innefattar en stor konsthall, en butik med bl a egna designprodukter, aktivitetsutrymmen för barn, konferensrum i olika storlekar och två restauranger – båda med uteservering och härlig havsutsikt.
Över 1 km lång gångbro, byggd i lärkträ, slingrar sig runt i naturen nedanför byggnaden och leder upp på berghällen, upp till det sedumklädda taket på byggnaden, restaurangerna och de snedställda väggarna till de mindre konstrummen.

Ett utställningsrum på ca 1.000 kvm, med en 65 meter lång sida vetter mot Baggensfjärden. På bilden syns tavlor av danske konstnären Poul Gernes från tidigare utställningen Sidekick. Kommande sommarutställningar: William Wegman – Hello Nature. How to draw, paint, cook and find your way. 25 maj – 29 september. Och Ett, två, trä! 14 juni –21 augusti.

Många tror att arkitekten Johan Nyrén, som tyvärr avled 2011, med detta hans sista verk, kommer att skriva internationell arkitekturhistoria.

Det tror jag också.

/Anette

 
Laddar