Made in Kvidinge


Här kommer lite rolig (i alla fall för mig som har en personlig anknytning) men helt onödig fakta. När jag var nere i Skåne för någon helg sedan hann jag knappt av tåget innan min mamma dök på mig för att berätta det allra senaste.

Annons

Kanske har ni redan koll på att Mats Theselius stol Hommage á Sigurd Lewerentz som han och Källemo presenterade för första gången på Stockholm Furniture Fair i februari delvis består av kopparplåt från S:t Petri Kyrka, Sigurd Lewerentzs kyrka i Klippan. Men vad ni nog inte vet är att det var plåtslageriet i den lilla ort som jag kommer från, Kvidinge, som fick uppdraget att göra fåtöljernas kopparskal.

Det var när Mats Theselius besökte S:t Petri Kyrka i Klippan tillsammans med några praktikanter förra året som han noterade att koppartaket höll på att bytas ut. Han ropade till plåtslagarna uppe på taket för att höra om han fick köpa loss kopparplåten. Dock var plåtslagarna inne på sluttampen och de räddade det som räddas kunde, resten hade redan slängts i containrar och sålts som skrot. Han fick grönt ljus av kyrkan och resten är historia. Det som fanns kvar av koppartaket räckte till 123 stycken stolskal, tillverkade av samma plåtslagare som bytte taket! Snacka om att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.


Det finns många spår av kyrkans arkitektur och råa fasad i stolens konstruktion. Tyget, en jaquardvävd textil, är inspirerat av kyrkgolvets mönster.


”Fåtöljen är en lek med och en fri tolkning av Lewerentz idematerial som använts till kyrkan. Fåtöljen är väldigt ”okonfektionerad”. Den består av flera oberoende delar som tillsammans gör modellen, utan att särskilt mycket anpassa sig till varandra. Det är något som jag också upplever i kyrkans utformning. Till fåtöljen har även tagits fram ett textilt mönster som tar sin utgångspunkt från kyrkans golvmönster.” / Theselius

Läs mer på hd.se.

/Emma
Laddar