Lyckopiller


Ett vanligt decilitermått i prima svenskt rostfritt 18/8 stål! Ett decilitermått som en gång var min mammas och som fick följa med i mitt bohag när jag flyttade hemifrån för mer än 40 år sedan. Hur kan ett så enkelt och vardagligt bruksföremål framkalla rysningar av lycka? Inte så att jag dagligen går omkring i ett ständigt lyckorus över bruksföremål i allmänhet och rostfria sådana i synnerhet – men någon form av lycka i vardagslunken slog till igår när jag plockade ur diskmaskinen och blev stående i tankar med just det här måttet i handen. I förrgår använde jag ett precis likadant mått i tvättstugan när jag måttade upp tvättpulver till vittvätten. Också i förrgår, ett likadant mått igen, fast i enlitersvariant, men då till omelettsmeten. Jag tänker att den här sortens självklara bruksföremål – som står över all produktutveckling och alla moderniseringsprocesser – som fungerar nu – och som alltid kommer att fungera – är vardagens lyckopiller. Det blir inte bättre än så här! Någonstans är det viktigt för oss på tidningen att i vår jakt på nyheter och designinnovationer tänka till lite extra just över dessa vardagens lyckopiller 😉

Annons

Att sedan just decilitermåttet i kökslådan en gång varit min mammas är en extra bonus som ger ett av de där sammanhangen som känns allt viktigare i livet … om inte viktigast!

/Svante

PS. Decilitermåttet i rostfritt stål kan fortfarande köpas i vilken affär som helst som säljer husgeråd. Nu tillverkar också silversmeden och metallformgivaren Klara Eriksson, LOD/Metallformgivning, de klassiska måtten i silver och i olika storlekar. Silver som på samma sätt som rostfritt stål är till för vardagsslit och dessutom bara blir vackrare och vackrare desto mer de används.
Laddar