Litet kök – stor glädje

smart vägghängt diskställ för litet kök, från Ikea
Just nu jobbar jag med ett idéjobb med temat Kök på liten yta till februarinumret av ELLE Interiör, och detta är sannerligen ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Efter att under flera år ha bott i en lägenhet med en halv kvadratmeter golvyta i köket, så att jag fick backa ut ur ”rummet” för att ens kunna öppna luckan till den minimala ugnen, tycker jag mig veta ett och annat om att leva och inreda kompaktsmart. Eller åtminstone hur man borde göra. Eftersom jag är ganska nostalgisk av mig har jag till exempel vägrat göra mig av med farmors tjockbottnade, blytunga gamla kastruller, och istället lyft undan dessa varje gång jag behövt något att koka eller steka i. Gratis gym! I vilket fall, här kommer tre överlevnadstips till dig med trångt i köket:

Annons

•Utnyttja varenda vrå till förvaring
Upp till taket, ner till golvet, låt inget potentiell förvaringsplats gå till spillo. Men håll helst stöket bakom stängda dörrar eller i lådor och korgar så att köket inte ger en känsla av kaos även när allt är i sin ordning. Tomma väggytor och gavlar på skåp kan utnyttjas till redskapsförvaring med hjälp av smarta stänger och s-krokar eller bara någon snygg knopp. Häng upp så mycket som möjligt av grejerna för att frigöra arbetsyta. Till och med diskstället kan sitta på väggen, som bilden på Ikeas Grundtal visar här ovan.

•Rensa ofta och hårt
Det spelar nästan ingen roll hur stort och rymligt kök man har, det blir ändå överfullt. Tricket är att några gånger per år göra en rejäl inventering i både köksskåp och skafferi. Släng och skänk bort allt du inte kommer använda, och ställ de matvaror som behöver ätas upp och tveksamma prylar på ett särskilt lättåtkomligt ställe. Står de fortfarande orörda vid nästa rensning – hejdå hejdå. Jag är själv inte så stark på just denna punkt så jag brukar be om hjälp av mer hårdhjärtade vänner. Samma sak med garderoben, och den känns alltid dubbelt så inspirerande efteråt.

•Gör plats för personlighet
Äta bör man, annars dör man. Så när de praktiska lösningarna är på plats och oredan borta från bänken kan det vara läge att istället ställa dit sådant som ger matlagningslust och inspiration. Kanske färska örtkryddor, kokböcker, fina teburkar eller annat hemtrevligt? Själv hade jag ingen låda för redskap i mitt pyttekök så vispar och slevar fick stå framme i en prickig porslinskanna, vilket fick mig att trivas extra bra. En fin diskmedelsflaska, vävd disktrasa och uppiggande kökshandduk är andra detaljer som lyfter köket.

Har du några tips på smarta lösningar för köket? Eller mest bara problem? Kommentera nedan!

/Hanna


  • Kul med blogg! Ser fram emot att få följa er:) Kram Laddar