Kvalitetsmarkör

skillebyholm
Ända sedan 90-talet har vi aldrig missat en höstmarknad/skördefest på Skillebyholms gård (gårdsbutiken är öppen året runt och säljer också fantastiskt kött) i Ytterjärna utanför Järna. I söndags var det dags igen och med tungt lastad bil åkte vi hem och fyllde upp matkällaren med potatis och andra rotfrukter. Att handla här är gravt beroendeframkallande och gör det svårt att nöja sig med något annat …

Annons

Precis nu som då är kvalitén på grönsakerna och rotfrukterna som säljs helt i en klass för sig! En kvalité som numera, och extra påtagligt i år, också lockar till sig en helt annan, och ny publik, än den jag är van att se i det här ekologiska himmelriket.

Vilka då? Ja, stundtals kände jag mig nästan förflyttad till Nytorget och hipsterkulturens svenska högborg på Södermalm i Stockholm, eller varför inte ända till Portland i nordvästligaste hörnet av USA.

Nåväl, inget fel i det, tvärtom, det fungerar som ett slags kvalitetsmarkör! För även om jag själv aldrig har tvivlat så bekräftar det sundheten och riktigheten i hela den odlings- och matkultur som är förhärskande i den här delen av östra Sörmland och där Ytterjärna är själva navet.

/Svante

rotselleri
Kolla vilken rotselleri!!!
rodbetor
… och vilka rödbetor!!!
egen skord
Durkslaget med min egen dagliga sallads-, tre olika bladsorter, och tomatskörd smakar om möjligt ännu godare och graden av ”närodlat” är svårslagen …

 
Laddar