Kan man bli kär i en trappa?

trappa1
Mitt svar är ett obetingat – ja!

Vid närmare eftertanke var det tre kärlekar som gjorde att vårt hus blev vårt – öppna spisen i vardagsrummet, entresolplanet med sina balustrad i massiv teak och sist, men inte minst – trappan!

Annons

Att huset i övrigt i princip behövde en grövre grovrenovering för att kunna återställas i originalskick kändes i köpögonblicket helt ovidkommande. Om jag ens noterade det – förmodligen inte  … Eller hur opraktiskt är det att bo i ett hus med tre plan? Ja, ni vet själva hur selektivt våra sinnen fungerar när kärleken slår till …

I det här fallet består dock kärleken, ja, alla tre, och har överlevt alla renoveringstekniska trauman! En kärlek lika stark som de på plats smidda gjutjärnstommar trappan är byggd på och av!

/Svante

P.S. All ära till arkitektparet Hanna och Roy Victorsson som ritade det som numera är vårt hus, och förstås även trappan, till sig själva som examensprov när de gick ut arkitektutbildningen på KTH 1954.

trappa4
De asymmetriska stegen i ek, vart och ett med en egen uttänkt vinkel, bildar en asymmetrisk symmetri – hur underligt det än låter …

trappa3
Väl uppe på det övre planet går ledstången, i handsnidad teak, över i en magnifik och lite bullig avslutning som ”går i ett” med den vridna gjutjärnsstommen.

trappa5
Ledstången på ena sidan går på ett intrikat sätt över i själva stommen till entresolplanets balustrad som är klätt med rejäla plankor i massiv teak. Den enorma, 2 meter höga, glasglobslampan som är som gjord för vårt trapphus kommer från en avkristnad frikyrka i Råneå i Norbotten.

trappa2
Trappan leder också ner till det nedre planet men där är stegen, precis som hallgolvet, lagda med oglaserade klinkerplattor. Det unika är att plattorna är lagda direkt i betong som livar med själva plattan. Ett helt plant klinker/betonggolv utan de fördjupningar som det blir med normala fogar. Det helt, helt plana ger en sällsam effekt.

Min trappa är en 59-åring i sitt livs form!

Dess konstruktion, materialvalen och det hantverk som ligger bakom varje detalj inspirerar mig varje dag!
Laddar