Just do it!

Hall of Femmes – Design Talks, dag 2, resulterade i ytterligare en dag med mycket inspiration, kloka ord, peptalk och intressanta synpunkter. Så många faktiskt att jag skulle kunna skriva ett helt A4 om det, vilket inte kommer att ske, men jag måste i alla fall, så kort det går, få presentera fem fantastiska kvinnor och delge en liten inblick i denna dag. Ovan: Susanne Ljung som är moderator för dagen.

Annons

Först ut är Vuokko Nurmesniemi, finsk textildesigner och klädskapare. Var under 50-talet ansvarig för Marimekkos nyskapande stil, och är känd för sina signifikanta, grafiskt rena och storskaliga mönstertryck, som är helt fantastiska! Idag arbetar hon med sitt eget varumärke Vuokko.

”Jag tror inte på trender, och följer dom inte heller. Trender är som en fjäril.” Det är hennes devis. Hon säger vidare att hennes klädstil är ett ”antimode”, och hon talar mycket om att vi måste tänka och skapa design som håller i längden, och att hennes framgång förmodligen beror på att hon alltid gått sin egen väg. Och på frågan om hur hennes mönster blir som dom blir, blir svaret för dagen: Jag vet inte … det är bara jag.

Bara en av alla hennes kreationer under åren.Vi får också en modevisning av Vuokkos olika kollektioner.

Foto: Jimmy Rastbäck
Ann-Sofie Back, svensk modeskapare, som för övrigt för tredje året tog emot priset som ”Årets Designer” på ELLE-galan tidigare i år.
Ann-Sofie beskriver sig själv som ”modesskaparen som inspireras av normala saker men som inte gör normal design”. Ja, hon har ju lyckats hålla en högst konceptuell stil för en mer excentrisk publik och berättar, på ett både övertygande och humoristiskt sätt, om med- och motgångar och om betydelsen av att behålla styrkan till att göra det man vill, och rent ut sagt, skita i vad andra tycker.
Ann-Sofie säger vidare att hon älskar allt som glittrar och att inspirationen till outfiten på bilden är en slags blandning av tanken på bensinmack och flärd. It´s so brilliant! Susanne Ljung till vänster.
Vidare, Lucy McRae, (till höger) från Australien, som står för den klart snyggaste outfiten och frisyren för dagen. Vill ha! Konstnär och den första och enda kroppsarkitekten i världen. Ja du hörde rätt, Body architect! Titeln kom hon på alldeles själv, under en jobbintervju hon var på.
Lucy erkänner att hon är besatt av kroppen, vilket gör att hon hela tiden måste experimentera med gränserna mellan mode, teknologi och kropp, helst på hennes egna vänner. Ja … ni ser ju själva på bilden ovan hur komplicerat det här är att återge. Men helt facinerande!
Lucy har fått sina skapelser publicerade på omslagen till tidningar som Wallpaper, Frame, Dazed och Bon, bara för att nämna några. Dessutom har hon designat ”munderingen” av transparenta slangar som är fastsatta med fiskelinor över hela Robyns kropp till musikvideon Indestructible. Här ovan ses Robyn under inspelningen.

Jennifer Daniel, som jag tyvärr inte fick någon bild på, (hon viftar så mycket med armarna) inleder sitt föredrag med ovanstående ord. Hon pratar med nervös röst och mycket snabbt om hennes yrkesroll som infografiker på veckomagasinet Bloomberg Businessweek, ett magasin som s.k visualiserar dina drömmar. Hon har gjort sig väldigt eftertraktad och kopierad världen över, och berättar om hur hon i princip lever på redaktionen dygnet runt som både grafisk redaktör, art director, redaktör, designer och illustratör. Hon är otroligt vältalad och sjukt rolig!
Tabeller, diagram och statistik. Det ska förstås också vara visuellt. Här ett diagram över ”Varför jag blev lärare”.

 

Sist men inte minst, Cindy Gallop, och precis innan hon dök upp var jag nästan på väg att gå pga ”inspirations-utmattning”, men blev snabbt som fastlimmad i stolen av denna kulspruta! Cindy Gallop – ett reklamgeni som gjort karriär på reklambyrån BBH i New York i 16 år, men som sedan bytte bana och grundade de välbesökta websiterna: IfWeRanTheWorld och MakeLoveNotPorn. Pratar provokativt och utmanande om hur man ska redesigna sina affärsidéer så att dom passar dig själv och inte tvärtom. Om att sluta kopiera andra, annars tappar du dig själv på vägen. Och ställ dig alltid frågan: Vad älskar du mest att göra? Hur, var och när älskar du det mest? Och sen går du ut och gör det!

Och nu gör jag det! Jag tar lördag. Trevlig helg!

/Anette

 
Laddar