Jul på danska …

amagertorv
oliver gustav5
En weekend i Köpenhamn innan jul är ingen dum idé – och ett absolut måste är då Royal Copenhagens magnifika hus vid Amagertorv – juligare än så blir det inte. Hela huset är pyntat med sådan fintgertoppskänsla att till och med jag, som normalt inte startar julen förrän till första advent, omedelbart får hjärtklappning.

Annons

I torsdagskväll fick jag vara med på premiärvisningen av de julbord som Royal Copenhagen traditionsenligt låter ett antal kreatörer duka upp varje år – I år var det dessutom 50-års jubileum och hela det Köpenhamn som räknas var på benen.

Mest imponerande var inredningsarkitekten och konstrådgivaren Oliver Gustavs julbord som inte bara var ett bord utan en jättelik konstnärlig installation – ett helt rum högst upp på vinden i Royal Copenhagens eget hus.

Ett magiskt rum – missa inte det!

/Svante

oliver gustav2
De i glas inslutna ”metallpropellrarna” som här står på piedestaler går också att hänga – de snurrar med en intensitet som är direkt relaterat till ljus – ju starkare ljus desto mer snurr. Glaskulorna finns att köpa i Oliver Gustavs egen studio/butik på Store Strandstraede 9, alldeles i närheten, och kostar, om jag minns rätt, 675 dkr.

charlotte o jag
En extra bonus med min Köpenhamnsresa var att jag på vernissagen fick en pratstund med smyckeformgivaren Charlotte Lynggaard – superbegåvad, supertrevlig, supersnygg och väldigt, väldigt dansk – Vilken kvinna!

Charlottes och hennes familjs helt fantastiska boende i Hellerup, vid sundet strax norr om Köpenhamn, kommer i ett stort reporatge i ELLE Decoration till våren – Ja, just det, från nummer 1/2014 byter vi namn från ELLE Interiör till ELLE Decoration.
Laddar