Inspirerande om kärlek och kreativitet


Nu blir det filmtips: Jag har sett Pierre Thorettons gripande dokumentär L’Amour Fou, nyktert översatt till Den stora kärleken, från 2010 om modeskaparen Yves Saint Laurent och hans livslånga kärlek Pierre Bergé. Det tycker jag att du också ska göra.
I filmen, som började spelas in efter Saint Laurents död 2008, berättar Bergé om deras liv tillsammans, om deras relation, deras ägodelar och hem och om modehuset som de skapade tillsammans efter att Saint Laurent tvingats bort från rollen som chefsdesigner för Dior 1960. Själva modeskapandet finns naturligtvis med men får mindre utrymme – under förtexterna visas ett långt avsnitt från presskonferensen 2002 när designern meddelar att han drar sig tillbaka. Istället är det upptakten till den stora auktionen av parets unika konstsamling 2009 som inleder filmen. Den praktiske och osentimentale Bergé förklarar att när man har förlorat sitt livs kärlek så betyder ägodelar inte mycket. (Men jag kunde ändå inte fatta varför han nödvändigtvis måste göra sig av med i princip rubb och stubb?)
Den är oerhört franskt (melankolisk pianomusik, sorgset klarsynta monologer) oavbrutet fascinerande och otroligt inspirerande – från förtexterna av illustratören Aurore d’Estaing som man kan se här (gör det!), till de makalösa interiörerna från parets hem i Paris och Marrakech.
Kärleken övervinner som bekant allt, också förkrossande prestationskrav, drogmissbruk och mental ohälsa. Men en gång måste den också ta slut. Och hur ska man leva vidare då?

Annons

/Anders
Laddar