Hemma hos Karin Widnäs

Karin-Widnas-10

Har ni sett vilket fantastiskt hem jag hamnade i under veckans jobbresa till Fiskars i Finland? Den gamla bruksorten är idag hem till drygt 100 kreatör, som i form av ett andelslag fick byn att blomstra igen i mitten av 1990-talet. Jag blev lite kär!

Annons

Karin-Widnas-2

En av de drivande i samhället är den fantastiska keramikern Karin Widnäs, som längst bort i byn skapat sitt (och mitt…) drömhem, i samarbete med arkitekten Tuomo Siitonen. Över nio år har det tagit henne att förverkliga visionen, vilket tålamod! Men den som väntar på något gott… Huset är byggt i obehandlad gran, som bara blir vackrare med åren.

Karin-Widnas-7

Karin började med att slå tegel och har gjort i princip all keramik i huset. Kolla vilket liv väggen får tack vare den ojämna ytan! Karin är en otroligt inspirerande och spirituell person, något som jag tycker lyser igenom i hennes arbete.

Karin-Widnas-4Karin-Widnas-6

Ute möter inne i vardagsrummet. Kan jag någon gång få bo i ett hus med såna här fönster (och dubbel takhöjd!) tack? Och tänk vad skönt det skulle det vara om en hade så här få – och väl utvalda – grejer hemma… Statyerna är gjorda av skulptören Kim Simonsson, även han medlem i andelslaget.

Karin-Widnas-8Karin-Widnas-9

Karins sovrum och hennes otroliga keramiksamling, med både egna och andras verk. Vill bara krypa in under fårfällen…

Karin-Widnas-3Karin-Widnas-11

Och så hennes ”gräsklippare”: fåren getterna! Nästa år blir det kanske även höns. Tack för titten Karin!


  • Caroline Sjöblom

    Får? Get?

    • Katarina Matsson

      Getter ska det ju vara! Lost in translation 🙂Laddar