Gula fula funderingar?


Det är påsk. Och GULT är INTE fult. Hur många gånger har vi inte sett den rubriken? Varför envisas man med denna, i alla fall för mig, förlegade och inaktuella uppmaning? Var kommer uttrycket ”Gult är fult” ifrån? Är det enbart så att rimmet i sig har satt sig så hårt i våra ryggmärgar att vi helt enkelt inte kan få bort det? Står inte gult för enbart värme, ljus, glädje, solstrålar och intelligens? Nej. Vi vet ju också att gult är en stark symbol för falskhet och svartsjuka. Gult har använts som pestfana på fartyg med smitta, och används än idag som varningssignal. Gult drar till sig knott och ohyra och kan upplevas som irriterande hos vissa. Det sägs även att den som har migrän och huvudvärk ska akta sig för gult. Och sedan har vi ju getingarna – gul-svart signalerar ofta livsfara.

Annons

För mig personligen har gult alltid haft en plats i mitt hem. Mer eller mindre. Utspridd och uppskattad. Perfekt som signalfärg och tacksam att blanda med andra kulörer. En ljuspunkt. Ett blickfång. En tråkig-hörna-upplivare!

Nu är det är alltså påsk. Den gula färgen högaktuell. Hur pyntar jag då? Ja, eftersom jag inte är sams med tanken på att släpa in en massa gula fjädrar hemma, så samlar jag istället ihop och uppmärksammar de gula saker jag redan har. Jag ”hedrar dom” genom att framhäva dom. I morse när jag gick runt hemma för att reflektera över vad som egentligen fanns att hitta i denna granna färg just i år, så fick jag ihop lite smått och gott. Ja ni ser ju ovan. Välkommen in! Vinnaren blir nog min minsta sons stilleben som han ställt ihop på fönsterbrädan i sitt rum. Det får bli utgångspunkten. Jag ska fråga honom om vi kan flytta ut det i vardagsrummet för att kunna bygga vidare runt det tillsammans. Kanske några påskliljor på snitt i vas bredvid? En gul illustration? En teckning? Ja, det blir bra. Det får bli årets påskpynt.

Ett personligt stilleben med fina, gula inslag som säger: Glad Påsk!

/Anette

 
Laddar