Frågor om färg

Färg är ett ständigt återkommande ämne när man jobbar med inredning och design, och rätt kulör och nyans kan vara helt avgörande ifall man trivs i ett rum eller inte. Frågor som kommer in till min ”frågelåda” kan vara allt från vad för färg en vägg, skåpluckor och ibland även ett element eller en ytterdörr har, och då är önskemålet på svaret ofta detsamma – vad är det för NCS-kod?

Annons

NSC står för Natural Colour System och är ett systematiskt uppbyggt färgspråk. Det lanserades officiellt år 1978 och en NCS-beteckning beskriver just hur en färg ser ut, alltså hur vi människor uppfattar den. NCS-systemet är en genialisk uppfinning och ett sätt för oss att verkligen beskriva en färg, då genom att berätta vad för egenskaper denna färg har, exempelvis hur mycket svarthet i procent den innehåller och hur kulört den är. När det gäller verklighet och en tryckt bild kan det ibland skilja något i nyans och kulör, trots att färgåtergivelsen ofta är väldigt korrekt. Självklart är en NCS-kod en god bit på väg i jakten på den perfekta färgen, men det allra bästa och enklaste sättet är egentligen att ta med sig bilden eller tidningen till en färghandel där de ju är experter på att plocka ut olika färger och nyanser. Där kan du då be dem blanda ihop en liten provburk så att du kan testmåla hemma, förslagsvis på en liten planka, innan du sätter tänderna i att exempelvis måla om all fast inredning i vardagsrummet. Att tänka på är också att speciellt väggfärg ter sig väldigt olika beroende på vilka färger som finns runtikring, ljusinsläpp, om det är dag eller kväll och ur vilken vinkel du betraktar den.

Här följer två bilder från de reportage vi fått allra flest frågor om, och det första är stylisten Emma Persson Lagerbergs hem, där hennes fina köksluckor i mötet med den vackra marmorskivan fick många läsare att haja till.


Bilden ovan är från reportaget Tonsäkert som återfinns i ELLE Interiör 3/12. Foto Petra Bindel.


Och bilden här ovan är från reportaget Skön enkelhet av stylist Jakob Solgren och fotograf Karin Björkquist, från ELLE Interiörs sommarnummer 2012. Denna väggfärg har även den blivit väldigt uppmärksammad och här ser man ett tydligt exempel på hur en färg kan uppfattas otroligt olika beroende på olika förhållanden. Se väggen längst till vänster och sedan väggen längst till höger. Är det extra ljust till vänster, eller extra mörkt till höger?
Vilken nyans är alltså den ”rätta”? 😉

/Felicia

PS. Läs mer om NCS-systemet på www.ncscolour.com


  • Jessika

    Hej Svante,
    Vet du möjligt vis vad NCS-koden på köksluckorna är? 🙂
    Ha det bra!Laddar