Fler Svenska Djur


I morse åkte fotografen Karin Björkqvist och jag ut till Värmdö för att titta på nya produkter på Gustavsbergs Porslinsfabrik. Det är ett fantastiskt ställe, den sista svenska tillverkaren av hushållsporslin. Här har formgivare som Stig Lindberg, Wilhelm Kåge, Signe Persson-Melin med flera utvecklat serviser som blivit verkliga klassiker.

Annons


Dagens nyhet var två tillskott i stengodsserien Svenska Djur av Bernadotte & Kylberg, prins Carl Philip och Oscar Kylberg, som lanserades i fjol: Gräsand och Rödräv. De gjuts och sammanfogas för hand av keramikern Petra Frank i samma lokal där de presenterades för oss. Gräsand och Rödräv börjar säljas på NK redan imorgon och kommer ut i andra butiker senare i sommar.


Formgivarna, Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg, lärde känna varandra för över tio år sedan genom gemensamma bekanta och insåg snart att de borde jobba ihop. Idén att göra djur kom när de tittade närmare på Gustavsbergs tidigare produktion.
– Vi ville göra någonting lekfullt och tredimensionellt, som samtidigt hade en praktisk funktion, berättar Oscar Kylberg.
Inspirationen kommer från sagor, som djuren i Beatrix Potters berättelser. Själva produktionen är komplicerad och innehåller mellan 40 och 50 olika moment.
– Det finns en enorm kunskap och erfarenhet här ute. När vi visade våra första skisser blev det lite tyst. Sedan såg man små leenden när de började tänka ut hur det skulle kunna göras.
Det var en kul intervju. De här två har roligt på jobbet, inget tvivel om det. Läs reportaget i juninumret av ELLE Interiör.

/Anders
Laddar