Ett gott första intryck – igen och igen


Just nu jobbar jag med bildresearch till ett inspirationsjobb med tema hall inför ELLE Interiörs marsnummer. Jag har gjort en hel del sådana genom åren och varje gång har det slagit mig hur viktigt detta utrymme egentligen är. Med tanke på allt som ska försiggå här och hur mycket grejer som ska rymmas borde detta egentligen vara hemmet mest prioriterade plats. (Fast så har jag i och för sig en tendens att tänka om alla rum när jag snöar in på just dem.)

Annons

I en riktigt funktionell hall har var sak sin plats, belysningen är god, golvet tål slitage och är lätt att rengöra, det finns förmodligen en sittplats och – kanske det allra viktigaste – någon liten korg eller låda att tömma fickorna på småsaker i.

Men denna gång tänkte jag faktiskt fokusera på hallen som det rum man kommer hem i, rent mentalt alltså. En varmt och välkomnande plats som utöver praktiska lösningar gärna får ge en stark känsla för hemmet och vem som bor där. Har du en favoritfärg – varför inte måla såväl tak och golv som väggar i olika nyanser av den? Eller tapetsera varenda tom yta med fotografier och teckningar? Eller sätta upp massor med speglar? Eftersom hallen i de flesta fall mest fungerar som passage är det ett perfekt ställe att ta ut inredningssvängarna lite extra.

En som med enkla medel lyckats få in mycket personlighet på liten yta är den grafiska formgivare som bor med sin familj i lägenheten på bilden ovan. Någon som vet eller kan gissa vem det är?

Hela detta fantastiskt fina hem publicerades i ELLE Interiör för fem år sedan, stylat av Gill Renlund och fotograferat av Martin Löf. Precis lika inspirerande nu som då tycker jag!

/Hanna


 • JohannaAhlm
 • Pingback: På kunglig mark | Redaktionsbloggen()

 • Pingback: Five years ago | Husligheter – inredning och design som blogg.()

 • new_york_nests

  Kunde inte hålla med mer Hanna! Här i New York tycks det vara mer regel än undantag att ytterdörren leder direkt in i köket, vilket leder till diverse kreativa lösningar för att få plats med ytterkläder och skor. (vi envisas med att be våra gäster att ta av sig skorna – det blir ju vinter och slask här också!) Får undersöka detta fenomen lite närmare! För övrigt gissar jag på att hallen tillhör Lotta Külhorn? xo Katarina

  • HannaMarklund

   Intressant! Är det så även i stora lägenheter och hus? Så fruktansvärt opraktiskt … Och det här med att ta av sig skorna eller i alla fall byta till innevarianter känns ju rent logiskt som det enda rätta – ungefär som metersystemet. Bra gissning förresten, Lotta Kühlhorn it is!

   • new_york_nests

    I vår fyra är det så i alla fall, men i våningarna på UES ser det kanske lite annorlunda ut! Men i typ Gossip Girl går de ju också i princip rakt in i rummet (även om de har en klädkammare). I vår första, nybyggda lägenhet fanns i alla fall en garderob i hallen/köket 🙂Laddar