Ett gediget hantverk


Tidigare i veckan var vi på besök i Gustavsbergs Porslinsfabrik, och fick av vd Christina Strandberg, till höger i bilden ovan, en grundlig och genomgående visning runt i fabriken. Vi fick veta att varje pinal som tillverkas här, likväl muggens öra som tallrikars dekorer, går på ett givet led mellan de olika stadierna för att på varje station mötas av ett nytt par händer som formar, putsar eller förbereder bränningsprocessen. Att få uppleva detta hantverk på plats var verkligen en upplevelse!

Annons


På bilden ovan syns de gipsformar som används för att tillverka den berömda Waldemarsuddekrukan, som Christina berättade enbart får säljas på Waldemarsudde i Stockholm. Denna älskade kruka får i uppdrag att pryda många hem runt om i landet, och en stor leverans av dessa åker från fabriken så ofta som en gång i veckan, varje vecka, året runt! Och det ända sedan 1950-talet …

Läs gärna Anders Bergmarks artikel Fablernas värld i senaste ELLE Interiör där han berättar om sitt tidigare besök i fabriken och sitt möte med designduon Bernadotte & Kylberg, alltså prins Carl Philip och Oscar Kylberg. Deras serie Svenska Djur för Gustavsbergs Porslinsfabrik består av fat i ugnsfast stengods med små figurer föreställande just svenska djur såsom mullvad och skogshare. Nya motiv för i sommar är rödräv och gräsand.

Sist men inte minst, är det någon som verkligen vet hur en tallrik blir till? Under vår rundvandring i fabriken fastnade vi nämligen extra länge vid detta fantastiska steg i processen – från lerklump till fulländad form på några sekunder. Och heja Hanna som kom på att filma! Som ni ser så drejas tallrikar alltså från undersidan med hjälp av denna maskin och liksom ”spottar ut” den överflödiga leran så att tallrikarna får samma form och tjocklek.

/Felicia
Laddar