Eld och lågor


… Blev vi på redaktionen nyss när vi fick se ett av formgivaren Harri Koskinens senaste alster: brandvarnaren Kupu för Jalo. Både formen och installeringen är enklast möjliga: en tygklädd mjuk fyrkant som fästs med superstark tejp. Så snygg att den blir som ett smycke för taket! (Finns ännu inte i Sverige men går att beställa från Finnish Design Shop.)

Annons

Men, när det gäller brandskydd är ju faktiskt funktionen det enda som egentligen betyder något. Och ve och fasa, i samma veva kröp det fram att en av redaktionsmedlemmarna faktiskt inte har någon brandvarnare överhuvudtaget! Så urbota dumt, särskilt nu i december då vi ofta tänder såväl levande ljus som gamla adventsljusstakar, pappersstjärnor och glappande julgransbelysning. Och med tanke på att de flesta bostadsbränder inträffar nattetid är brandvarnaren helt enkelt ett måste om man vill ha chans att hinna rädda sig och sitt hem.

Själv har jag (förstås) skaffat alla ”de tre stegen”, alltså brandvarnare, brandfilt (strategiskt placerad vid gasspisen) och brandsläckare. Bra julklappar för övrigt – finns bland annat på St George, If Säkerhetsbutik och Designtorget.

Och ett annat hett tips: Massor av goda råd, en hel utbildning i brandsäkerhet faktiskt, finns på Brandskyddsföreningens hemsida. Gå in och kolla några väl investerade minuter vettja!

/Hanna

PS. Känner att jag även måste hålla upp ett litet brandvarningens finger här. I ytterst sällsynta fall kan livräddarapparater faktiskt även ta liv. En mörk dag i mitten av åttiotalet gick familjen Marklunds marsvin en brutal stressdöd till mötes: inre blödningar orsakade av det regelbundna pipandet från en brandvarnare med dåligt batteri.
Laddar