Bygg en egen loftsäng


Som redaktionsassistent får jag många läsarbrev skickade till mig och däribland många frågor om olika reportage som publicerats i tidningen. Dessa frågor berör vitt skilda ämnen – allt från vad en väggfärg i ett specifikt rum har för NCS-kod, var en inramad plansch kommer från och om egentillverkade loftsängar med inbyggd förvaring. Jättekul tycker jag, dels för att jag får möjlighet att vägleda och hjälpa er läsare i jakten på olika inredningstips och möjligheter till förändring och/eller förbättringar i hemmet, och också för att jag själv får lära mig något nytt nästan varje dag.

Annons

I detta inlägg tänkte jag dela med mig av en hittills ganska återkommande fråga, nämligen den ovannämnda loftsängen med inbyggd förvaring. Just denna lösning är helt designad och byggd av Susanna Blåvarg, innehavaren av lägenheten i reportaget Ljus och värme på Mariatorget från ELLE Interiörs sommarnummer, 5/2012. Detta reportage är stylat av Lo Bjurulf med foto av Susanna Blåvarg själv, och text av vår redaktör Hanna Marklund. På sida 54 i detta nummer visas sonen Viggos rum där Susanna har utnyttjat ytan och takhöjden till max med en smart loftsäng. Denna lösning har fått mycket uppmärksamhet och jag tänkte därför att det kanske vore kul för er andra att ta del av det svar som jag har gett till de läsare som undrat. Compact living är ett uttryck och en livsstil som under det senaste decenniet växt sig allt starkare, speciellt i storstäder, och att intresset för smarta lösningar är så stort beror bland annat på att vi blir allt fler på allt mindre yta. Efter lite googlande, funderande och lite mailkontakt med Susanna Blåvarg kan jag nu ge er som vill prova på att bygga en liknande konstruktion några handfasta råd.

Först och främst gäller det att vara noga med vinklar och infästningar mot väggen, då en loftsäng behöver tåla en hel del tyngd. Om det inte är en stenvägg är det inga problem att hitta bra reglar som du kan skruva fast. Kolla byggvaruhus som Bygghuset eller Byggmax och be om hjälp för att få rätt plankor och skruvar. Man bör också ha en någorlunda generös takhöjd i det rum man planerar att ha sin loftsäng i. Gamla lägenheter har i regel en högre takhöjd, ibland upp mot 3–4 meter, men då standardhöjden ligger på, i jämförelse, blygsamma 2,40 meter, kan man inte alltid utnyttja utrymmet inunder sängen till sitt yttersta. Räkna på att man måste ha minst 80 cm–1 meter mellan säng och tak för att känna sig bekväm, att sängstommen ska vara ca 20 cm, och anpassa aktivitet i utrymmet därefter. Är det i ett barnrum kan ju 1,20 meter räcka för lek och förvaring medan en arbetsplats med skrivbord kanske gärna vill tillåta att man som vuxen kan stå någorlunda rakt därinunder.

När det kommer till den inbyggda förvaringen har Susanna använt sig av mdf-skivor som hon målat och skruvat ihop. Ett bra tips är att be personalen där du köper ditt byggmaterial att kapa skivorna åt dig, var noggrann med mätning, och ha två tjocklekar på mdf-skivorna, ca 8 mm för locket och botten på ”trapplådorna”, och ca 16 mm för sidorna. Att använda en vinkelhake för att få räta vinklar är ett måste. Bygg sedan hyllor i lådorna och skruva fast, fäst en rundstav att hänga galgar på, sätt upp krokar för bälten och koftor, eller sätt för en skiva som får agera dörr som du fäster med gångjärn. Möjligheterna är oändliga!

Mer information om hur du bygger en trappa med förvaring à la snickaren Björn Christiernsson från Äntligen hemma hittar du här. På samma sida hittar du även Björns utförliga steg för steg-guide till hur man bygger själva sängstommen och hur den ska fästas. Låter detta krångligt och lite för ambitiöst? Köp färdiga stommar från Ikea och montera ihop med skruvar och din trappa är färdig! Fäst spotlighter i sängbottens undersida och tapetsera det lilla rummet under sängen med en färgglad och vacker tapet och inred efter användningsområde.

Lycka till med byggandet, och jag ser fram emot fler frågor och mer inspiration från er läsare!

/Felicia
Laddar