Behövs det verkligen en stol till?


Jag vet inte hur många gånger jag har hört formgivare berätta hur de brottats med frågan i rubriken. Behöver den här världen verkligen ytterligare en stol? (Jag har alltså ingenting emot stolar som sådana, det skulle lika gärna kunna stå köksinredningar eller duschblandare.) Låt mig ta tillfället i akt och svara ja på den frågan.

Annons

Det är inte svårt att förstå varför den ställs. Vi lever på ett sätt som i allt snabbare takt gör slut på jordens resurser. Nöjeskonsumtion av prylar är i allra högsta grad en del av problemet. Samtidigt går stolar sönder och behöver ersättas. Men, kanske någon invänder, det tillverkas ju redan stolar i alla varianter man rimligen kan tänka sig. Varför inte bara tillverka fler av de som redan finns? På det kan man ju svara många saker, till exempel att det är kul med nya saker, att man rimligen kan tänka sig att vi har nya behov imorgon som vi inte har idag osv.

Men just i det här sammanhanget, när det handlar om konsumtion och miljö, så är det viktigaste svaret att både tillverkningsprocesser och förståelsen av miljöpåverkan ständigt utvecklas. Därför kan vi tillverka nya stolar på mer miljövänliga sätt än tidigare, och vi kan designa dem så att de ingående materialen blir enkla att återvinna när stolen har tjänat ut.

Så ja, vi behöver nya stolar. Formgivaren Konstantin Grcic, som visar sin stol B Chair för BD Barcelona på bilden ovan, uttryckte det så här: ”Design is not about inventing new things all the time. Design is an evolution of things.”

/Anders
Laddar