”Barnkammaren”


Jätteverbena-bebisar som de ser ut just idag när solen precis nu nästan tittar fram – de har till och med sin egen ”nappflaska” … I bakgrunden nedanför fönstret skymtar vårt nya ännu helt oanvända växthus (ja, vi bor på ett berg) … och som jag längtar!!!

Annons

Jätteverbenan, verbena bonariensis, har blivit vår ”signaturblomma” och är helt omistlig i vår trädgård. Det har blivit lite av en sport att få den att växa sig större och större och jag erkänner att jag får en extra kick när förbipasserande stannar till och säger WOW! – mer komplicerad än så är jag inte;-)

Vi planterar de pyttesmå fröna redan i slutet av januari eftersom det är väldigt kinkigt att överhuvudtaget får dem att gro. Precis som bebisar behöver de ständig omvårdnad. Men till skillnad från bebisar behöver fröerna till en början perioder av kyla omväxlande med värme.

De små gröna sålådorna åker skytteltrafik mellan soliga fönsterbänkar, terrassen under nattetid, och ibland t o m kylskåpet, när temperaturen ute kryper för långt under nollan.

Hursomhelst – allt är mer än mödan värt! När de väl har grott och växt till sig planterar vi, så fort det är frostfritt, ut dem i stora betongkrukor. Jätteverbenan blommar ymnigt och oavbrutet! Och långt in på senhösten – ja, ända till frosten tar dem. En oväntad bonus – jätteverbenan är en riktig fjärilsrestaurang som fjärilarna flockas kring.

Vi låter jätteverbenorna stå kvar i sina krukor hela vintern – täckta av frost står de då som stora, vita kvastar upp mot skyn – lika vackert som under blomningen – och en påminnelse om att det snart är dags att beställa nya frön från England …!

/Svante

P.S. Missa inte! Idag är det avslutning på Stockholmsmässans stora trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar i Älvsjö och i eftermiddag säljs alla stora plantor ut …

Och så här ser jätteverbenorna ut lite längre fram i sommar …

Megastor betongkruka i design av Per Ranch och på ”golvet” Signe Persson Melins betongplattor Ivåg med integrerade fågelbad och planteringskärl.


Lila moln av jätteverbena – min signaturblomma!


Sittmöbler Luxembourg från Fermob och markplattor Scala i betong med helt ofasade kanter, design Ulf Nordfjell.

 
Laddar