Bara vanligt vatten …


Äntligen fredag – och inte vilken fredag som helst! Idag är det nämligen Världsvattendagen, visste ni det? Dagen instiftades av FN för tjugo år sedan för att dra uppmärksamhet till denna livsviktiga naturresurs och hur vi bättre kan förvalta den. Fortfarande har nästan en miljard människor på vår jord inte tillgång till rent vatten och, jag kan nästan inte ens skriva detta för att det är så ofattbart hemskt, på grund av detta dör varje dag runt 2000 barn i olika diarrésjukdomar.

Annons

Så vad kan vi göra då? Till att börja med tycker jag att vi ska vara rädda om vattnet vi själva använder och skickar vidare ut i kretsloppet. Enkla saker som att använda miljösnälla städmedel, inte slänga skräp i toaletten (särskilt inte sånt med mycket skadliga ämnen i sig, typ bomullstussar med aceton och nagellack eller gamla läkemedel) och testa att tvätta kläder med mycket mindre medel än vad förpackningen säger – ofta blir det lika rent ändå.

Svårare, men lika viktigt, är det här med att tänka på vad vi köper. All vår konsumtion sätter spår någonstans i världen, från de superbesprutade vindruvorna till den vattenslukande bomullströjan. Nu kan vi ju inte sluta äta eller klä oss men åtminstone försöka välja med omsorg.

Dagen till ära vill jag också puffa för ett fint initiativ från butikskedjan Indiska, som tillsammans med formgivaren Ingegerd Råman tagit fram glasen och karafferna på bilden ovan och från och med idag säljer dessa till förmån för organisationen Wateraid. I kollektionen ingår också en bedårande liten glasdroppe med inkapslat vatten.

Tanken med designsamarbetet är, utöver insamlingen till Wateraids arbete i Indien, att påminna oss om vilken lyx det faktiskt är med ett glas vanligt vatten. Priser: Bubblan karaff med ett glas, 499 kr, bara ett glas, 99 kr, En droppe vatten, 199 kr, varav 20 % går till Wateraid.

Den som vill kan även skänka pengar direkt till Wateraid, läs gärna på om organisationen här.

/Hanna
Laddar