Fredagsmys back in the summer of ’69


Någon eftermiddag i månaden brukar vi på redaktionen ägna åt att fredagsmysa. Inte med På Spåret och chips precis, men ändå. Vi pausar tidningsproduktionen och avslutar veckan med en inspirerande, lärorik eller bara rolig aktivitet. Helst allt på en gång, vilket förra fredagens utflykt visade sig vara. Vi gick en guidad tur i en av Stockholms Stadsmuseums museilägenheter: ett miljonprogramshem på Kämpingebacken i Tensta, återskapat i 1969 års skick. Inredningen bjöd på en nostalgitripp som hette duga, och guiden på många intressanta historier om miljonprogrammet och några av de första människorna som flyttade in. Vi fick bland annat höra att det blev en sådan massutflyttning från de gamla lägenheterna i innerstaden, ut till de nya, praktiska och naturnära, att många som bodde i Gamla stan blev erbjudna hyresfria månader för att stanna kvar. Inte riktigt så som läget ser ut idag …

Annons

Ovan: I barnrummet hänger en poster med Pippi Långstrump, som började sändas som tv-serie just 1969. Till höger syns hallen inredd med tidsenliga plastmattor på linoleumgolvet. Ber om ursäkt för den skraltiga mobilbildskvaliteten!


Köken, som tillverkades av Marbodal, var noggrant planerade efter hemmafruns behov och sätt att arbeta …


Men många av de kvinnor som flyttade in började istället förvärvsarbeta och laga halvfabrikatsmat.


Vardagsrummet med en klassisk ryamatta på det vackra parkettgolvet.


Redaktör Anders, även han från 1969, spanar in de välvikta lakanen med krusade band. Visste ni förresten att det inte fanns några tvättmaskiner i varken lägenheterna, fastigheterna eller hela Tensta när området byggdes? De som bodde där då fick istället lämna sina kläder och textilier till en särskild buss som hämtade, tvättade och sedan lämnade mot en kostnad på några öre per kilo. Ganska gött ändå, tänker jag, så länge man inte fick tillbaka fel påse.

/Hanna
Laddar